Passa al contingut principal

LA CREU DEL PEDRÓ

De l'actual Raval Superior abans en deien d'Amunt, i en el mateix punt en que aquest finalitzava s'iniciava el carrer del Pedró, però com que en el us del català la vocal e te la sonoritat de vocal neutra quan es troba en una posició àtona, el so que resulta, de sempre ha estat dit Carrer del Padró. I d'aquesta manera s'escrivia abans de la normalització. Era lògic que s'hi transcrivís tal i com sonava.
També allà mateix, en aquell punt, s'iniciava el camí antic de Begur. Ara arrenca més lluny, coincidint amb una fita de terme a la perifèria de la població, prop de la vila d'Esclanyà.
La petita vila d’Esclanyà està documentada des del segle XIII amb el nom d'Asclayano i també figura com Sclayano. L'origen etimològic del nom és dubtós, alguns estudiosos el fan derivar d’asclar, i com que una ascla és una estella grossa, asclar significaria estellar, trencar fent estelles. En Joan Corominas al seu torn ens parla del nom evolucionat, propi del llatí, Esquilianianus, un adjectiu que denota que cosa de la que es parla o se’n fa relació, és propietat, o la possessió d’algú.
Però no ens hem d’allunar tant per prosseguir amb el relat que us volíem explicar. Volem parlar-vos de la casa de la cantonada, que en aquella cruïlla està situada del cantó de tramuntana. Des del carrer es veu una creu de ferro que hi ha al terrat de l’edificació. Aquella creu, i d’altres que també hi ha a la població, indicaven els vianants, d’això fa molt de temps, el límit urbà, els límits que eren segurs. Més enllà d’aquells indicadors, d’aquells termes, només existia el domini de la incertesa.

Més que d’un senyal les creus eren el constituent d’uns comunidors. La Santa Creu era venerada perquè protegia les persones, i al mon de pagès es pregava per les bones collites i es demanava protecció pels animals, els camps i els sembrats, de llamps, pedregades i mals esperits.
És ben segur que inicialment la creu no es trobava emplaçada en la mateixa situació en que està ara, dins la casa i en una posició elevada, sinó a terra, al carrer sobre una columna en forma de pedró. Generalment l’evolució d’aquests elements tradicionals ha estat condicionat pels ritmes i el progrés urbà. Les necessitats d’espai o la destrucció durant les moltes guerres que s’han sofert en aquesta nostra terra, relegaven la solemne columna de pedra a desaparèixer per sempre o a convertir-se en una simple creu de capelleta, amb la que es pretenia emular l’original atribuint-li les mateixes peculiaritats.
La verdadera creu va desaparèixer, però deixà una severa i profunda petjada en aquest lloc amb el nom de pedró. Es convertí en un símbol que ho referencià tot en aquest rodal, donant nom als carrers, la plaça i al barri sencer. Tendim a creure que l’antic pedró hauria estat situat a la plaça del Pedró, però sembla més adient que una creu de límit s’ubiqués a la cruïlla de camins que es formava al Pou d’en Bonet. Això, el dia d’avui, encara no ho podrem saber.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'AQÜEDUCTE DE L'HORTA D'EN CAIXA

El cognom Caixa consta a la Vila des del segle XIII, però és al segle següent, el segle XIV, que aquest cognom es transforma en un àlies utilitzat pels hereus de la branca familiar principal, mentre el cognom Caixa es manté en les altres branques secundàries al llarg del temps fins als nostres dies. La designació dels àlies ocorria quan en una nissaga familiar el darrer descendent era una noia i en casar-se, el marit, generalment de menor categoria social, es veia obligat a acompanyar el seu cognom amb el de la seva dona en forma d'àlies per tal que el llinatge no es perdés. L'antiga finca de l'Horta d'en Caixa, que encara es conserva, està situada al sud de la Vila entre els carrers de La Creu Ratinyola i el Carrer del Daró. Fou una extensa possessió d'en Francesc Estrabau i Jubert, descendent de la família del mas Petit d'en Caixa d'Ermedàs. Francesc Estrabau (1845-1906), fou un ric hisendat de Palafrugell que es mantingué fidel a la seva condició socia

La muralla de Palafrugell

El concepte preconcebut que es pot tenir de com és una vila emmurallada, amb el significant de defensa i construcció forta, pot induir-nos a idealitzar que totes les fortificacions son monuments sòlidament construïts, obres d’edificació compacta, fermes, inexpugnables, i gegantines, que han estat erigits d’una vegada per sempre més. Aquestes viles, però, no son res més que un espai evolutiu segons uns cicles de pau, i segons unes situacions de perill agreujades per la proximitat de la guerra i la inseguretat del lloc on eren bastides. Amb tot, la qualitat que tenen les defenses depèn principalment del progrés del lloc on s’erigien les fortaleses. No eren iguals les construccions defensives d’una vila rural, que les d’una ciutat gran, amb un major nombre de ciutadans poderosos i notables, els quals, sens dubte destinaren majors recursos a l’enfortiment i conservació de les seves proteccions. Situació de la darrera torre de la m

El Tren Petit (1887-1956)

L'ESTACIÓ DE PALAFRUGELL Cronologia del Tranvia del Baix Empordà Divendres 17 d'Octubre de 1884: Una Reial ordre aprova l'acta de la subhasta celebrada el dia 18 de setembre passat per a la concessió d'un tramvia amb motor de vapor des de l'estació de Flaçà en el ferrocarril de Girona a Figueres fins a Palamós, passant per La Bisbal i Palafrugell, utilitzant la carretera de segon ordre de Girona al Pont Major i a Palamós i els camins veïnals de Palafrugell; i disposant que s'adjudiqui la mencionada concessió d'aquesta línia al senyor don August Pagès i Ortiz, amb subjecció al plec de condicions particulars aprovat per la reial ordre del dia 6 de febrer, que ha servit de base per a la subhasta. La longitud de la línia és de 33,4 Km, l’ample de via de 750 mm i la concessió de l’explotació per un període de 60 anys. Diumenge 30 de novembre de 1884: Es constitueix a Palamós la Sociedad del Tranvía del Bajo Ampurdán, amb un capital social d’un milió de pessetes